14 Ekim 2014 Salı

Sahaf Festivalindeki Kitap Arkeoloğu Halil Bingöl



 Bu yıl Beyoğlu Tepebaşı’nda sekizinci defa düzenlenen Beyoğlu Sahaf Festivali; kitapseverlerin, koleksiyonerlerin ve araştırmacıların büyük ilgisiyle gerçekleşti. Son güne kadar yoğun alaka gören festivalde, bu mesleğe yıllarını vermiş olan Halil Bingöl ile sahaf kültürünü ve sahaflığı konuştuk.

“Sahaf bir nevi kitap arkeoloğudur”
Sahaf Halil Bingöl
 Festival sırasında esnafların bizi danışmak ve bilgi almak için yönlendirdiği, sahafların piri olarak anılan ve kırk yılı aşkın bir süredir bu işi yapan Sayın Halil Bingöl ile keyifli ve samimi bir röportaj yaptık. Sahaflığın ikinci el kitap satmaktan bambaşka bir iş olduğunu vurgulayan Bingöl, bu işin alım satım yapmaktan çok daha fazlası olduğunu; kitapları tanımak, hurufatı bilmek gerektiğini belirtti. Maddi kazanç anlamında beklentilerin yüksek olmamasını söyleyen duayen sahaf; sahaflığın kitap aşkıyla başlayan bir meslek olduğunu ekledi.

Okumak tek ihtiyaçtır
 Meslek grupları arasında “işini sevmek” kalıbının en çok üstüne yakışacağı grup sahaflar gibi görünüyor. Eskiyi unutmamak gibi asil bir gerekliliği akıllarından çıkartmayarak daima okumak gerektiğini belirtiyor sahaflar. Bunu bize, bu gelir tablosu içerisinde, bu işe devam ederek; yaşayarak, gösteriyorlar. Okumanın yemek içmek gibi insani bir lüzum olduğunu, sahafların arasında dolaşırken tekrar tekrar hatırlıyoruz.


16.y.y.'da Venediklilerin yazdığı sözlük festivaldeki en eski eser
Tarihe, geçmişe bir temas
 Dükkânında gördüğümüz 1581 yılına ait, Venedik’te basılmış bu sözlük en çok dikkat çeken kitaplardan biri. Eser; Venedik’ten Osmanlı’ya kadar gelmiş ve bugünlere ulaşmış. Halil Beyin, künyesi olmadığı için 1800'lü tarihlerde basıldığı sanılarak bir müzayededen 20 liraya edindiği bu sözlük elimizin altında her an karşımıza çıkabilecek, aslında çok kolay ulaşabileceğimiz birçok hazinenin yattığını gösteriyor bizlere.





Röportajın tamamı:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder