3 Kasım 2014 Pazartesi

KAZA DEĞİL CİNAYET


İş kazalarını proteto etmek için toplanan grup sloglanlar eşliğinde yürüdü.
Adalet Arayan İşçi Aileleri 35. “Vicdan ve Adalet Nöbeti”ni tutmak için Taksin Tramvay durağında bir araya gelerek Galatasaray Meydanı’na yürüdüler. Eylemin gerçekleşeceği sırada özellikle sivil polisle eylemci grup arasında kısa süren bir tartışma yaşandı. Polisin müdahalesi sebebiyle gurup Fransız Konsolosluğu önünden yürüyüşe başladı. “Çalışırken ölmek istemiyoruz”, “İş kazası değil cinayet”, “İşçiler ölüyor sermaye büyüyor”, sloganlarının atıldığı yürüyüşte;
Farklı olaylara aynı tepki verildi:
"FITRAT DEĞİL İHMAL"
“Doğal afet değil cinayet”, “2014 Ermenek”, “Soma'da 301 işçi” pankartları taşındı. Galatasaray Meydanı’nda basın açıklaması yapan grupta yakınlarını iş kazalarında kaybeden aileler konuştu. Her ayın ilk Pazar günü Taksim Galatasaray Meydanı’nda eylem yapan gurup kasım ayı nöbetini Ermenek ve Isparta da hayatlarını kaybedenlere adadıklarını bildirdi. Aileler, “Bizler acıyı, kederi yaşayan aileler olarak bir daha olmasın diye uğraştıkça ve seslendikçe, inadına iş cinayetleri olmaya devam ediyor. Artık yeter.” diye feryat etti.


"ADALET PARASI OLANA DAHA ADİL"
Taksim Tramvay durağından, Galatasaray Meydanı’na yapılan yürüyüşün ardından toplanan kitle basın açıklaması yaptı. Basın bildirisini 17 yaşında bir iş kazası sonucu hayatını kaybeden
Eren Eroğlu’nun ağabeyi Nazmi Eroğlu okudu. Kozlu, Soma, Kemalpaşa, Davutpaşa, Ostim, Torunlar olaylarına değinerek kazaları cinayet olarak adlandırdıklarını, sorumluların etkin yargılanmasına izin vermeyenlerin iş cinayetlerinin devam etmesine sebep olduğunu belirtti. İş kazalarında ölen emekçilerin sorumlularının işveren ve hükümet kurumları olduğunu ekleyerek bu hükmü kanunlar, yönetmelikler, tüzükler, bilirkişi raporları ve mahkeme kararları veriyor dedi. Eylemde özellikle yakın zamanda gerçekleşen Ermenek ve Isparta kazalarından bahsedildi. Bildiriyi okuyan Eroğlu “Ermenek faciasını denetimde tespit edilen eksiklere rağmen madeni kapatmayanlar da, kazanç hırsıyla madende üretime devam eden işveren de sorumludur.
Isparta’da da yevmiyeli işçi olarak meyve bahçelerine balık istifi halinde götürülen işçi kardeşlerimizin hayatından, bu düzenin böyle sürdürüldüğünü bildiği halde önlem almayanlar da sorumludur” ifadelerini kullandı.

Ermenek’te madende mahsur kalan bir işçi yakının konuşmasının dinletildiği eylemde iş kazalarında kaybedilen işçilerin aileleri tek tek konuşarak hükümetin bir an önce gerekeni yerine getirmesini ve sorumluları yargılamasını istedi. Eylem olaysız bir şekilde sona erdi.

HABERİN VİDEOSU


VİDEONUN UZUN HALİ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder